Дюнерът ( döner ) – широко разпространено ястие , за негова родина е доста трудно да се определи с точност от къде произлиза . Едни смятат , че родината му е Турция , за други дюнерът произлиза от Арабските страни , просто Турция спомага за разпространението му в Европа и Северна Америка , а трети дори преписват , че се създава във Германия от турски майстор готвачи . Доста е сложно да е определи точноста , но от общите факти всичко го свързва с Турция . Неговата съставна част , а именно месото е от агнешко , телешко ,
козе месо до пилешко . Дюнерът съществува в най различни видове и доста се е изменил в световен мащаб от самия оригинал . Дали от различни вкусове или просто от фантазиите на готвачите можем само да гадаем . Друга част е него е питката или палачинката според зависи , в коята се слагат съставните му части . За едни отново просто питка , а за други палачинка
(арабска палачинка) . За съставки към дюнера спадат , зеле , маруля , домати , краствавици ,
лук , лют сос , чеснов сос , подправки , пържени картофи .

Дюнерът по света :

Афганистан – „shawarma“

Иран – „kabab Torki“

Албания – „sufllaqe“

Хърватия „kebabi“

Гърция „gyros“

Швеция „Kebab med bröd “

Бразилия „Churrasco gredo“

Канада „donair“

Мексико „tacos“ , „burrito“